Skip to Content

Historie

Fram mot 1920-talet vokste det fram interesse for andre idretter enn skiidrett, og i 1919 vart Hol Idrettslag grunnlagt. Det ble forsøkt sammenslåing mellom Hol Skilag (grunnlagt i 1903) og Hol Idrettslag flere ganger, men i 1946 kom det formelt i orden. Så gikk det nesten 20 år før Hovet Idrettslag, som ble stifta i 1920, ble slått sammen med Hol IL i 1965.  

Gjennom 1970-,80- og 90-talet var det en formidabel dugnadsinnsats som ble lagt ned på anleggssida for idrettslagets del.  

Det vart etablert to lysløyper og klubbhuset gikk fra å være et enkelt klubbhus på 60m2, til eit stort og flott klubbhus slik vi i hovedsak kjenner det i dag.  

 

Hol IL har hatt mye og bred aktivitet.  Langrenn, skihopping, aking, skøyter, friidrett, håndball, fotball, sykling, svømming og alpinleik.  Og det er arrangert mang en konkurranse i idrettslaget.  Holsfjorden rundt, Skarverittet, NM på skøyter og landeveisløp og Brennhovdrennet for å nevne noe.  

 

Flere av idrettslagets medlemmer har gjennom tidene utmerka seg internasjonalt.  Det gjevaste som må nevnes er Ådne Søndrål og Håvard Bøkko som begge representerte Hol IL da de ble Olympiske mestre.  Ådne tok OL-gull på 1500m skøyter i 1998 i Nagano, og Håvard gjentok bragden i 2018 i Pyeongchang i Kina. Det er jo helt enormt for et lite idrettslag i Hallingdal!  

 

Hol Idrettslag har i dag om lag 600 medlemmer. Vi jobber for å legge til rette for aktivitet for alle, og idrettslaget driftes på dugnad av frivillige. Vinterstid har vi fortsatt to lysløyper og en skøytebane som skal prepareres. Det hadde ikke vært muglig uten fantastisk innsats fra ivige folk som syns det er kjekt med aktivitet i bygda!  På sommerstid er den store grusbanen under stor opprusting med asfaltert skøytebane, 7`er fotballbane i kunstgras, ca 200m rundbane/løpebane, lengdegrop, hinderløype, padeltennis, ballbinge for landhockey/basketball og håndballbane, trampoliner, husker og utandørs treningsapparater.  Så det skal være noe for alle i Hol IL!